2016. március 21., hétfő

Kritika #14 - Húsz nap (The Walking Dead fanfcition)     Sziasztok! 

Elég régen jelentkeztem, vagy lett egyáltalán frissítve a blog, de egy régről ismert író (akit nagyon szeretek) megkért, hogy dobjam már meg egy kritikával, ezért meg is hoztam: 
  

Fejléc:

Nagyon tetszik az a megoldás, hogy a szélei halványak, olyan érzést kelt, mintha se eleje, se vége nem lenne. A betűtípusa is tökéletesen illik mind a bloghoz, mind a fejléchez, de azért egy-két dolgot javasolnék. Az egyik ilyen javaslatom az, hogy az idézeteket tedd egymástól kicsit távolabb, és olvadjanak bele a háttérbe - épphogy csak kiolvashatóak legyenek, mert úgy sokkal szebben néz ki az egész fejléc énszerintem. A másik javaslatom, hogy mivel (megint csak szerintem) az oldal, vele együtt pedig a fejléc túl széles, és nagyon szúrja a szememet, ezért kicsit vedd vissza, mert tényleg eléggé zavaró, hogy szinte az egész képernyőt beborítja a blogod. Persze, nem mondom, hogy márpedig igenis azonnal fogadd meg a tanácsaimat, tehát, ha valamivel nem értesz egyet, vagy neked csupán így tetszik az oldal, akkor nincs beleszólásom, csak egy kis tippet adtam. :) Amint így nézegetem még, nem találok más olyan dolgot, amit mindenképpen ki kéne emelnem, ezért szerintem ennyi lenne a fejléchez a véleményem.

Pont: 10/9,5 - csak azért, mert nem tudtam elengedni azt az egyetlen kis dolgot, hogy nagyon széles a blog. :)


Design:

Nem akarom megismételni magam, de úgy érzem, hogy ezzel a mondattal kéne kezdenem a design értékelését; széles a blog, kicsit vedd visszább, úgy jobban nézne ki - persze ez csak saját vélemény.
A menüsor, ami a fejléc alatt húzódik, nagyon kreatív és ötletes, ezért mindenképpen meg szeretném kérdezni; hogy csináltad? Egy designos blogról vetted le, vagy magad készítetted? Más képekkel/színekkel is meg lehetne ezt oldani? És a többi, magyarán mindent mondj el róla kérlek, mert tényleg nagyon megtetszett.
A dátum- illetve a cím betűtípusa/mérete/színe kiválóan alkalmazkodik a blog színéhez, témájához, és nincs vele semmi bajom, ha akarnék, se tudnék hibát mondani.
Jól teszed, hogy már rögtön az első modulba leírod, hogy mikor érkeznek az új részek, és nem kell böngészni össze-vissza, hogy mégis mikor kerül sor frissítésre.
Az Összefoglalás modul is nagyon klassz, mindent leírsz, amit kell, figyelmezteted az olvasókat a spoilerek miatt, bár én a helyedben még odabiggyeszteném az e-mailedet, vagy valamilyen elérhetőséget (tudom, hogy a menüben van, de szerintem jobb lenne, ha oda raknád ki, legalább rögtön ott van az oldalon, és nem kellene keresgélni).
Még egy utolsó szó; szerintem rakj ki egy chatet, hogy könnyebben elérjenek téged a látogatóid, és nem mellesleg, akkor én hova fogok írni neked? :D

Pont: 10/10 - ha már az előzőnél levontam amiatt az apróság miatt, akkor itt már minek?


Történet:

Szorgosan követem a történet fejleményeit, nemrég hoztam fel magam (jaj, most látom, hogy már meg is jött a következő rész, hupsz), ezért nem szükséges beleolvasnom, vagy megnéznem a trailereket, úgyhogy ez könnyű menet lesz. :) Csak annyi a baj, hogy azon kívül, hogy zombik mászkálnak az utcán, és zabálják sorban az embereket, semmit, de semmit nem tudok a sorozatról (jó, természetesen Daryl Dixonról tudok egy-két dolgot, de pszt).
A fogalmazásod valami eszméletlen, ahogy egyre több mindenre jön rá a főszereplő, ahogy felvezeted a fejleményeket... Valami fantasztikus! Gratulálok, hatalmas virtuális taps- és pacsi, nagyon jól írsz! Azt viszont mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy elég sokat gondolkozik... :D
A helyesírásoddal nincs semmi gondom, egy-két helyen láttam elírásokat (vagy csak én olvastam félre...), de az ember hibázhat, nemde?
A részeket szorgalmasan, a megadott napon hozod, nagyon-nagyon hosszúak, ami sok-sok örömöt okoz egyes rajongóknak (jelen esetben nekem).
A karakterek tulajdonságait nagyon jól megfogtad, főleg Darylét (gondolom, hogy a sorozatban is ilyen morcos, nem?), és hű... Csajszi, nagyon ügyes vagy, nem tudom elégszer leírni/elmondani!

Pont: 10/10* - kapsz egy jutalomcsillagot. :D

Összpontszám: 30/29,5

Aki rajong a The Walking Dead sorozatért (vagy a játékért; de igazából tök mindegy), akkor annak nagyon-nagyon-nagyon és még egyszer NAGYON ajánlom ezt a blogot! :) 

2 megjegyzés:

 1. Kedves Lily! :)

  Először is hadd köszönjem meg a blogról írt kritikádat! Hálás vagyok, hogy időt fordítottál rá!

  Ami a fejlécet és az oldal szélességét illeti, mindenképpen felírom magamnak a tanácsaidat. Sajnos nem tudom megígérni, hogy napokon, esetleg heteken belül változásokat fogok végrehajtani akár a fejlécre, akár a szélességre vonatkozóan, viszont amint elég időm lesz rá, górcső alá veszem az oldalt, és meglátom, mit tehetek annak érdekében, hogy jobb küllemet adjak a blognak.

  Hogy feltétlenül szükséges-e az e-mail címem az összefoglaló alá is, abban nem egészen vagyok biztos, mindenesetre ezt az ötletedet sem vetem el, hisz igyekszem azon lenni, hogy ha az olvasók szeretnének, minél könnyebben kapcsolatba tudjanak lépni velem.

  Ami a menüsort illeti, teljes egészében az én kitalációm. Valójában pofonegyszerű a dolog: egy menüsor képkockáját több különböző képből szerkesztettem össze, lekicsinyítettem a blogban látható méretre, tettem rá feliratot, hogy az olvasók tudják, melyik képecske mit takar, majd feltöltöttem őket egy bejegyzésbe, linkesítettem őket, és a bejegyzés HTML-szerkesztőjében lévő kódot átmásoltam egy HTML-dobozba (elrendezés menüponton belül). Ha gondolod, természetesen részletesebben is belemehetek a dologba (e-mailben lenne a legegyszerűbb, esetleg Facebookon - amelyik jobban megfelelne neked, nekem teljesen mindegy).

  A chatre vonatkozóan annyit mondanék, hogy egy ideig volt chat az oldalon, de a HTML-lel kicsit meggyűlt a bajom, és azóta nem szerkesztettem újat. Ezt a közeljövőben mindenképpen szeretném orvosolni, tekintettel arra, hogy tökéletesen igazad van vele kapcsolatban. Nyilván könnyebb üzenési forma, mint egy komment (amihez esetlegesen be kell jelentkezni), esetleg egy e-mail.

  Ami a történetet illeti, talán nem is annyira hihetetlen, de a Húsz nap utolsó fejezetének megírása óta változott valamennyit az írásmódom. Tudom, hogy sajnos vannak hibák a szövegben, ám jelenleg a feltöltésen kívül nem tudok arra is időt fordítani, hogy minden egyes fejezeten átrágjam magam hétfőként. Talán a nyáron lesz rá alkalmam, hogy itt-ott javítsak a sztorin - ugyanis mindenképpen meg szeretném ejteni. Lényeg, hogy biztosan nem rossz a szemed, és nem olvastad félre. Igen, sajnos akadnak benne hibák.

  Nagyon, nagyon örülök, hogy ilyen véleménnyel vagy a történetről! Még egyszer köszönöm szépen a kritikádat, az abban leírt tanácsokat, észrevételeket! :)

  Ó, és természetesen a még megválaszolatlan leveleidre is válaszolni fogok, de előbb még van egy randim a follikuláris dendritikus sejtekkel. :')

  Addig is minden jót, további szép estét kívánok! :)


  Selly

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Örülök, hogy segíthettem, és hogy tudtam tanácsokat adni! :) A follikuláris dendritikus sejtekről (egyáltalán jól írtam?) meg csak annyit, hogy ez nekem még magas, de sok szerencsét vele. :D

   xx Lily

   Törlés