2015. október 29., csütörtök

Karakteralkotás

Sziasztok!

Most szeretném nektek megmutatni, hogyan is építhettek fel egy (vagy több) karaktert a történethez.
A karakterek nagyon fontos tényezők. Általuk ismerjük meg az adott szituációkat, velük/nekik hála történnek az események. Kezdhetjük? :)



1. lépés - Név:
Mindig ez a legelső, amit meg kell határozni egy szereplőnél. Hiszen a nevéről fog részben mindenki kialakítani egy sajátos véleményt. Például, ha a szereplőd neve Rose, akkor - szerintem - mindenkinek egy kedves, aranyos lány jut eszébe. Még a Deborah-ról egy kemény esetleg gonosz lány. 
A lényeg, hogy ha kigondoltál egy önfejű, eszelős, őrült karaktert, ne az Amy nevet ad rá. Mert nem illik hozzá. 
Valamint kerüljük a sablonos neveket. Ugyanis ha az olvasó minden második blogon ugyanazt a nevet találja, egy kicsit unni fogja. Merjetek bátran választani neveket, ne ragadjatok le az Ashley vagy a Hope, esetleg a Rose név mellett. Annyi gyönyörű szép név van, például az Daenerys ( Denerisz). Emelett, ha segít nézzétek meg az adott név jelentését. Így passzolni fog a karakteretekkel. 

2. lépés - Tulajdonságok

A másik legfontosabb dolog egy karakternél. A tulajdonságai fogják eldönteni, hogy hogyan dönt egy adott történésnél, esetleg hogyan viselkedik másokkal. Fontos, hogy legyenek pozitív, de negatív tulajdonságai a szereplőnek. Ugyanis nincsenek tökéletes emberek, mindenkinek vannak hibái. Az olvasó sem biztos, hogy örülne egy teljesen tökéletes karakternek, aki állandóan úgy viselkedik ahogy illendő, mindig úgy reagál, ahogy kell.
A másik, ami lényeges, hogy ezek ne legyenek ellentétben. Például egy lány nem lehet egyszerre kedves és gonosz. Mert a kettő nem illik össze. Ahogy a lusta a szorgalmassal, és még sorolhatnám. 

3. lépés - Kinézet

Hamár megvan maga a szereplőnk, a kinézetét sem ajánlatos elhanyagolni. Lényeges, hogy amilyen jellemet találtatok ki a karakternek, ahhoz passzoló kinézetet válasszatok. Mert egy kedves és szerény lány sosem fog punk-nak öltözni. Vagy egy rocksztár balerinának.
Továbbá itt is legyetek bátrak és merészek! Ne ragadjatok le a szokásos barna haj és szem, esetleg szőke haj, kék szem kombinációnál. Legyen nyugodtan szeplős, vagy kék hajú, esetleg szemüveges. Ha nagyon bátor és kalandvágyó, szeret bajba keveredni, akkor legyen pár heg az arcán, amiből ez egy kicsit is lejöhet. 

4. lépés - Háttérsztori 

Minden ember elindult egyszer valahonnan, igaz? A szereplőnek is legyen egy története, ami néha előtűnhet a sztoriban. Itt is csak azt tudom mondani, legyetek kreatívak! Általában vagy nagyon rossz, vagy nagyon jó körülményeket adnak neki, nemde? Hisz' hány történetben szerepeltek már gazdag, esetleg a szegény, mindentől eltiltó szülők? A repülő/autó balesetben meghalt anyukától a erőszakos apukáig?
A lényeg, hogy a háttérsztorijában legyen jó és rossz dolog is. Senkinek sem felhőtlen a gyerekkora, ahogy nem is csak borús. 

Hát, ennyi lenne. Szerintem ezek fontosak egy karakter megalkotásánál. A lényeg lényegében az, hogy legyetek kreatívak, hagyjátok szárnyalni a fantáziátokat! Találjatok ki olyan karakterek amiket ti is szeretni tudnátok olvasóként, vagy éppen utálni. 
Remélem segíteni tudtam vele egy kicsit :) Sok sikert a karakterekhez!   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése